Client
Confidential BL2 Lab/Office
surface area
17,000
ft²
Origin
Marlboro, MA
project Type
Technical/Manufacturing
date
2020

Following the recent trend of lab tenants moving into office buildings, this fit-out combined office and lab space in an existing mid-rise commercial building.

In seeking a new home for their office space, this tenant needed to accommodate their office staff as well as an expanded BL2 lab. Ebbrell Architecture+ Design worked  with the tenant to help define and plan for the  office program, and, in collaboration with the engineering team, addressed how to efficiently accommodate lab space within an existing commercial office building. Due to the requirements of the lab function and the location of the suite on the second floor of a five-story building, the design team was faced with the challenge of providing the needed mechanical infrastructure and venting for the lab. The solution was to plan a “hidden” mechanical room behind the staff café  on the exterior wall of the building to accommodate the required dedicated outdoor air system. The design of the space also seeks to showcase the lab’s connection to the office, by featuring the lab space behind a ribbon of glazing that overlooks the rest of the space. The use of glass featured prominently in the renovation, separating the café from the open office area while maintaining views into the café and to the exterior beyond. The result is a series of independent program components that work as a whole from a visual standpoint and also function separately from an acoustic perspective.

  • Integrated BL2 lab seamlessly with office and support spaces. Location of lab and extensive glazing showcases the lab within the space.
  • Collaborated on significant mechanical scope including routing of dedicated exhaust and a new dedicated outdoor air system (DOAS)concealed within the café space on the window wall.
  • Configured office area primarily with open workstations and ample conference and break-out rooms for individual focus and collaborative work.  
  • Featured the café within the office space behind frameless glazing to allow the amenity and activity of the café to be viewed from the office area while  providing acoustic separation
  • Configured the floor plan to facilitate the loading pathway between the lab and freight elevator, a critical operational consideration.

Projects you may like